Tennisracket kiezen? Twit helpt je op weg.

tips van twit

IMG_9336
Walter de Roode
tennisliefhebber

Hoe kies ik het juiste tennisracket?

Het is vaak een hele zoektocht naar een geschikt tennisracket, want er zijn grote verschillen tussen de tennisrackets in kwaliteit en prijs.

Daarom heeft Twit een blog geschreven, die je helpt om de juiste keuze te maken.

Het gewicht van het tennisracket

Bij het kiezen van het juiste tennisracket is de keuze voor het gewicht het belangrijkst.
Meer dan 90 procent van de tennisrackets heeft een gewicht dat ergens tussen de 250 en 330 gram ligt. Wanneer je een beginner bent en je techniek nog niet optimaal is, dan kun je het best beginnen met een lichtgewicht tennisracket. De kans op blessures wordt namelijk iets beperkt door het gebruik van een licht tennisracket.
Lichtgewicht-tennisrackets zijn zo’n beetje alle tennisrackets die minder dan 280 gram wegen.
Verreweg de meeste tennissers spelen met een racket dat qua gewicht tussen de 280 en 310 gram ligt. Alle rackets boven de 310 gram zijn eigenlijk voor de wedstrijdspelers, die bovendien voorkeur hebben voor een iets zwaarder racket.

De gripmaat van het tennisracket

De gripmaat is belangrijk om goed te checken voordat je een tennisracket koopt. Natuurlijk hangt de keuze voor de gripmaat vooral af van de grootte van je hand en daarnaast nog een klein beetje van de persoonlijke voorkeur. De gemiddelde gripmaat van een tennisracket is gripmaat 2. Vaak doen tennissers er nog een overgrip over. Deze overgrips zijn goedkoper dan de basisgrips, en kun je dus makkelijk vaker vervangen. De overgrips van Yonex bijvoorbeeld, zijn echt perfect en kosten gemiddeld minder dan drie euro per stuk! De mensen met bovengemiddeld grote handen spelen met gripmaat 4 of zelfs 5.

De gewichtsverdeling van het tennisracket: waar ligt de balans

Tijdens het kiezen van een nieuw tennisracket is het zeker belangrijk dat je weet waar het zwaartepunt ligt van jouw nieuwe tennisracket. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tennisrackets die:

Vaak worden de lichtere rackets topzwaar gemaakt, om het gebrek aan massa en ‘power’ een beetje te compenseren.
Bij de gewichtsverdeling geldt zeker: het één is niet beter dan het ander; de persoonlijke voorkeur is doorslaggevend.

De stijfheid van het tennisracket

In zijn algemeenheid kunnen we onderscheid maken tussen rackets die stijver zijn, meer controle geven, meer power bieden en rackets die soepeler spelen.

Mensen die blessuregevoelig zijn, kunnen beter niet voor een stijf frame kiezen. De stijfheid van een racket kun je afmeten aan de RA-waarde (schaal van 0 tot 100). De meeste rackets hebben een RA-waarde tussen de 45 en 75. 

Vergeet niet dat ook de maat van het racketblad en het snarenpatroon invloed hebben op de speeleigenschappen. 


Het snarenpatroon van het tennisracket

Wanneer het tennisracket meer ruimte tussen de snaren (lees: minder snaren) heeft, dan kun je makkelijker met meer topspin spelen en wordt er meer power gegenereerd, maar tegelijkertijd lever je een beetje aan duurzaamheid in. Meer snaren brengen een tegenovergesteld effect: meer controle en duurzaamheid, en juist een beetje power minder.

Hieronder zijn de - volgens Twit - beste rackets geselecteerd:

Voor de beginnende speler heeft Twit de Babolat Pure Drive Team uitgekozen als winnaar! De wedstrijdspeler is volgens Twit het best uitgerust met de Wilson Blade 100L V8!

Twit's winnaar onder de tennisrackets voor (ver)gevorderde spelers:

Voor de (ver)gevorderde wedstrijdspeler is dit misschien wel de allerbeste keuze: de Babolat Pure Strike 

Gebruik een ballenmachine

Vind je het prettig om regelmatig aan de slag te gaan, maar is het niet altijd zo makkelijk om een sparringpartner te vinden? Dan is een ballenmachine misschien een uitkomst!

Natuurlijk; het is best een forse uitgave. Maar wanneer je in het bezit bent van een ballenkanon, dan kun je trainen wanneer je maar wilt, en ben je niet meer afhankelijk van anderen. Daarnaast zijn er altijd mensen, aan wie je de ballenmachine kunt verhuren of uitlenen. Zo kun je veel (ambitieuze) tennissers een groot plezier doen.

Hieronder heeft Twit een paar goede ballenmachines geselecteerd: