Zo ga je om met tegenstanders die hoge en trage ballen spelen

tips van twit

Facetune_03-11-2023-18-04-02
Whitley Gertenaar
tennisliefhebber

Iedere tennisliefhebber kent het wel: tegenstanders die iedere bal meters hoog over het net slaan. Het is een legitieme tactiek, maar veroorzaakt vaak veel frustratie. Hoe zorg je er nu voor dat je die frustratie voorkomt en dat je met een actieplan blijft tennissen? In principe hoef je niet van dat type speler te verliezen, mits je gedisciplineerd blijft spelen en niet te snel wilt scoren. Geduld is een schone zaak, en des te belangrijker bij tegenstanders die het spel constant vertragen. Twit geeft graag vijf slimme tips om effectief om te gaan met tegenstanders die veel hoge of vertragende ballen spelen. Ook in het tennisprogramma van Twit’s tennisreizen krijgt dit onderdeel extra aandacht en wordt iedere deelnemer van extra bagage voorzien om ‘de moonballer’ te kunnen verslaan.

Zet je ego opzij

Misschien wel de allerbelangrijkste tip. Iemand die hoge ballen speelt en het spel op de juiste manier weet te vertragen, is niet per definitie een mindere tennisser. Verbied jezelf dan ook om tijdens de wedstrijd gedachten zoals “ik mag echt niet van zo’n speler verliezen” of “wat een anti-tennis, hier heb ik geen zin in” toe te laten. Zodra soortgelijke gedachten ontstaan, is de kans groot dat je de wedstrijd gaat verliezen. Ook de tegenstander zal een deze houding snel scouten en zich gesterkt voelen. Focus je daarom op de mogelijkheden die je hebt en (dus) op de verschillende technieken die je kunt gebruiken om het vertragende spel van je tegenstander om te zetten in jouw spel te spelen. De prachtige gravelbanen van onze tennislocaties op Kreta en Mallorca bieden de mogelijkheid om de tactische elementen van het zogenoemde schaaktennis onder de loep te nemen.

Heb geduld en wees fit

Tegenstanders die de bal lang in het spel houden door op safe te spelen, maken minder snel fouten. Probeer niet mee te gaan in het spel van je tegenstander, maar wees ook vooral niet te gehaast. Wanneer je te snel voor de ‘winner’ gaat, is de kans groot dat je foutenlast te groot wordt. Wacht daarom zoveel als mogelijk op de juiste gelegenheid om aan te vallen en bouw de punten zorgvuldig op. Een consistente benadering zal je kansen vergroten om het spel te controleren en naar je hand te zetten. Merk je dat het conditioneel wel goed zit? Kies dan nog bewuster je moment. Heb je het idee dat je het fysiek niet gaat winnen? Wees dan iets aanvallender, zorg voor duidelijk tempo-wisselingen om de tegenstander vaker te ontregelen en kies net wat vaker voor de risicovolle bal.

Dropshots

In het algemeen tennissen mensen die veel hoge en vertragende ballen spelen iets verder achter de baseline. Maak hier gebruik van door af en toe een dropshot te spelen. Wees wel alert op de eventuele bal die hierop volgt. Het is vaak verstandig om al richting de T-splitsing te bewegen, wanneer je ziet dat de tegenstander de bal nog nèt weet te halen. In het tennisprogramma van Twit’s tennisreizen komt het oefenen en verbeteren van het dropshot zeker aan de orde: het is immers een enorm wapen wanneer je dit shot met vertrouwen kunt spelen. 

Vergeet het netspel niet

Bij hoge ballen is het niet direct de eerste gedachte om op te lopen. Toch is het niet verkeerd om dit af en toe wel te doen. Het oplopen naar het net zorgt voor een drukvollere situatie bij de tegenstander. Je verplicht de tegenstander om een goede lob te spelen, of een andere risicovolle bal te kiezen. 

Oefening baart kunst

Wanneer je aan het trainen bent, of aan het vrijtennissen, kun je met je tennispartner afspreken dat jullie afwisselend de rol van ‘moonballer’ spelen. Want hoe vaker je traint tegen dit speltype, des te zelfverzekerder zal je worden in wedstrijdsituaties. Je leert jezelf beter kennen en gaat steeds beter aanvoelen welke slagen vóór jou werken en welke spelpatronen vaker zullen ontstaan. Langzaamaan ontwikkel je verschillende strategieën en ga je steeds beter om met allerlei scenario’s. Wanneer je deelneemt aan één van onze tennisreizen krijg je een Twit Magazine waarin een uitgebreid trainingsprogramma is opgenomen met allerlei oefenstof en tips. Voor een klein bedrag kun je deze ook bestellen via onze Twit Tennis Shop.