Welke tennisballen zijn het beste per ondergrond?

tips van twit

IMG_9336
Walter de Roode
tennisliefhebber

Zoals jullie weten zijn er onwijs veel verschillende tennisballen, tennisbanen en voorkeuren. Daarom heeft Twit een blog geschreven om je te helpen dé perfecte tennisbal voor jou te kunnen kiezen! 

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat er zowel gasgevulde als drukloze ballen bestaan. Gasgevulde tennisballen worden geleverd in een tin die onder druk staat. Door de overdruk in het blik, zullen gasgevulde ballen beter stuiteren dan drukloze ballen. Twit heeft de voordelen van een gasgevulde tennisbal ten opzichte van een drukloze bal opgesomd:

Hoe hoger het niveau, hoe duidelijker deze verschillen te merken zijn. Er zijn ook een aantal nadelen: Gasgevulde ballen worden steeds zachter, wanneer het blik geopend is. Na twee maanden stuiteren gasgevulde ballen over het algemeen niet goed genoeg meer. Doordat drukloze ballen veel langer hard blijven en duurzamer zijn, kiezen veel trainers voor de drukloze ballen.

Bij Twit Tennis zul je echter nooit met drukloze ballen spelen. Wij vinden het comfort dat gasgevulde ballen bieden, de meerprijs  zeker waard. Ook tijdens onze tennisreizen zullen we altijd zorgen voor genoeg gasgevulde ballen! 

Uiteraard is het hebben van de juiste tennisballen niet het enige belangrijke. Speel jij wel met het juiste tennisracket? Lees hier hoe je het perfecte tennisracket moet uitkiezen.

Verschillende soorten tennisballen

Er zijn ontzettend veel verschillende tennisballen beschikbaar. Natuurlijk zit hier een commercieel motief achter, maar de tennisballen hebben allerlei specifieke eigenschappen. Ondanks het feit dat alle tennisballen op elkaar lijken, zijn er wel degelijk grote verschillen tussen de ballen onderling. Tennisballen zijn geproduceerd voor een bepaald type ondergrond (hardcourt, gras, gravel of tapijt). Daarnaast hebben verschillende ’type’ spelers ook verschillende ‘bal-voorkeuren’. Deze voorkeuren ontstaan door de manier van spelen (techniek), de ondergrond en het racket. Twit heeft vele ballen getest en hoopt jullie van waardevolle tips en informatie te kunnen voorzien.

1. Dunlop Fort Max TP: Beste bal qua comfort en stuitgedrag. Minpuntje: relatief duur.

2. Dunlop Australian Open: Heerlijke bal op hardcourts, vandaar ook dé officiële bal van de Australian Open. Minpuntje: wordt relatief vrij snel zacht en harig.

3. Dunlop ATP Championship: Goede bal voor alle ondergronden, relatief hard en ietwat licht. Geschikt voor alle baansoorten. Goed geprijsd. Minpuntje: minder duurzaam dan de gemiddelde tennisbal.

4. Dunlop Fort All court: Comfortabele bal en wat zwaarder waardoor je controle voelt. Minpuntje: relatief duur. Gaat wel lang mee.

5. HEAD Championship: Hardere bal; komt goed tot z’n recht op zachtere ondergronden zoals kunstgras en gravel. Ook goed geprijsd. Minder speelcomfort en gevoel. 

6. Slazenger Wimbledon: Dé bal voor kunstgras. Minpuntje: wordt relatief snel harig.

7. HEAD PRO: Smaken verschillen, sommige spelers vinden deze ballen zwabberen. Twit constateert bij deze bal echter mooi stuitgedrag, gecombineerd met een prettige mate van comfort.

Tennisballen koop je tegenwoordig gemakkelijk online.

Hardcourt banen

De meest gebruikelijke keuze voor hardcourt banen zijn reguliere druk tennisballen. Deze ballen zijn gemaakt van rubber en zijn geschikt voor gebruik op harde oppervlakken zoals beton of asfalt.  De populairste ballen die op hardcourt gebruikt worden zijn zonder meer: De Wilson US Open bal, en de Dunlop Australian Open bal.

Twit’s eerste keuze is voor hardcourt is de Dunlop Australian Open bal, vanwege de prijs-kwaliteit verhouding. Tijdens onze tennisreis op Mallorca hebben we ook gekozen voor deze bal. Want ook op gravel speelt deze bal heerlijk. Daarnaast is deze bal meestal goed geprijsd. 

Grasbanen

Voor grasbanen worden vaak ballen met een lagere druk gebruikt, zoals de Slazenger Wimbledon tennisbal. Deze ballen zijn gemaakt van wol en zijn speciaal ontworpen om sneller af te slijten op gras, waardoor ze sneller zachter worden en de bal minder snel gaat. Overigens vinden wij deze bal van Slazenger ook heerlijk spelen op andere ondergronden.

Gravelbanen

Op gravel wordt veelvuldig gekozen voor de officiële bal van Roland Garros, de Wilson Roland Garros Clay tennisbal. Deze tennisballen is specifiek geschikt voor het spelen op gravelbanen, omdat ze over het algemeen iets harder en minder harig zijn. Vanwege de relatief zachte ondergrond, kun je het beste spelen met een wat snellere bal. Twit’s topkeuze voor het spelen op gravel is overigens de Dunlop ATP Championship bal vanwege de mooie prijs-kwaliteit verhouding. 

Kunstgrasbanen

Kunstgras banen zijn een stuk anders dan gravelbanen. Dit betekent ook dat het verstandig is om andere ballen te gebruiken. Een geschikte bal voor op kunstgras is bijvoorbeeld de Slazenger Wimbledon bal. Deze bal wordt gebruikt tijdens Wimbledon en is zeer geschikt op gras vanwege een hoogwaardige kwaliteit en de Hydroguard technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat de bal ook op nattere tennisbanen langer goed blijft. Daarnaast worden specifiek voor kunstgras ballen van het merk Tretorn ballen gekozen vanwege hun hogere stuit. Daarnaast scoren deze ballen het hoogst op de schaal van duurzaamheid, het zijn immers drukloze ballen. Twit’s keuze voor tennisballen zal echter nooit uitgaan naar een drukloze bal, vanwege het gebrek aan comfort. Op kunstgras vinden wij de Slazenger Wimbledon bal misschien wel de beste keuze.

Kan je hulp gebruiken bij het uitkiezen van het juiste tennisracket? Daar heeft Twit het perfecte blog voor geschreven. Lees hier waar je aan moet denken bij het uitkiezen van een tennisracket.